Camerabewaking

De keuze voor een geschikte beveiligingscamera is afhankelijk van waar je deze camera voor wil gebruiken. Camera’s zijn er in alle soorten en maten, waarbij elk type voor een andere situatie geschikt is.

De verschillende types camera zijn:

Dome camera: een veelvoorkomend beveiligingscamera is de bolvormige dome camera. Deze kan op een vast punt worden gericht en is eenvoudig te monteren. De lens van de camera bevindt zich achter de bol en wordt vaak buiten gebruikt. De bol zorgt er voor dat de camera beschermt wordt en is daarom ook het beste bestand tegen vernieling.

Bullet camera: dit type beveiligingscamera heeft een lange en waterdichte behuizing. In de lens bevindt vaak infrarood verlichting, waardoor deze camera vaak wordt gebruikt nachtelijke activiteiten te registreren. Deze camera heeft een vaste kijkpunt en kan handmatig worden aangepast.bepaald punt worden gericht en is verstelbaar

Er zijn verschillende redenen te noemen om te kiezen voor camerabewaking bij u thuis of in uw bedrijfspand:

- Je kunt met camerabewaking bewijsmateriaal verzamelen;

- Camerabewaking kan preventief werken, het schikt criminelen af;

- Oftewel het is effectief tegen diefstal, vandalisme of overvallen;

- U kunt activiteiten controleren in uw pand of huis;

- Het geeft meer overzicht over je gasten, evenementen of (publieke) ruimtes.

Camerabeelden zijn opgebouwd uit pixels. Pixels zijn gekleurde beeldpuntjes die samen een beeld vormen. Hierbij geldt hoe meer pixels, hoe scherper het beeld is en des te meer details te zien zijn. Wij raden altijd standaard 4 megapixel (MP) aan, omdat je zo een betrouwbaar beeld hebt.

Resolutie is de benaming van de hoeveelheid pixels van een digitaal beeld, digitale foto of digitaal beeldscherm. De resolutie van een beveiligingscamera bepaald dus in feite de grootte van je video. Naast de daadwerkelijke grootte van een resolutie geven we de meeste resoluties ook nog een naam. Zonder in hele technische cijfers te spreken kunnen we dan met de term full HD aangeven dat het beeld 1920 x 1080 pixels is.

Steeds meer mensen beveiligen hun eigendommen met camera’s, wij raden dit aan omdat elke maatregel toe die het inbrekers lastiger kan maken, dus ook beveiligingscamera’s. Camera’s schrikken inbrekers af. Ze beseffen dat de pakkans groter is wanneer deze er zijn.

Voor een optimale beveiliging kunnen camera's zowel in als buiten de woning op te hangen. Wij raden vooral aan om buitencamera’s aan te schaffen en om die zowel aan de voor- als de achterkant van de woning camera’s te installeren. Want als binnencamera’s iets oppikken, zijn de inbrekers al in de woning.

Particulieren en bedrijven kunnen dit vrijwillig doen bij de politiedatabank Camera in Beeld. De politie kan dan beelden daarvan opvragen als er in de buurt een misdaad zoals een woninginbraak is gepleegd. Daders kunnen zo sneller worden opgepakt. In Nederland zijn er al tweehonderdduizend particuliere camera’s aangemeld bij de politie.

Draadloze camera's: werken zonder bedrading, hierdoor is een draadloos systeem veel makkelijker aan te sluiten omdat er geen kabel getrokken hoeft te worden.

Een nadeel hiervan is dat draadloze afhankelijk zijn van stroompunten of batterijen. Batterijen dienen regelmatig vervangen te worden. Doordat de camera's draadloos zijn werken zij via Wi-Fi en daardoor vaak onder handig zijn aan storingen.

Bekabeld camera's: worden aangedreven vanaf 1 punt oftewel een DVR recorder. Een bekabeld camerasysteem heeft het voordeel dat het storingsvrij is en niet apart stroom voor de camera’s hoeft te trekken. Een nadeel is dat wanneer je het aantal camera's wilt uitbreiden dat deze weer aangelegd dienen te worden en dat ook de DVR voldoende ruimte moet hebben.

Op dit moment bieden wij alleen bekabelde systemen aan. Deze zijn volgens ons dan ook de beste optie en het betrouwbaarst.

De ideale hoogte om een beveiligingscamera op te hangen hangt aan de doel van de opname. Wil je personen confronteren of afschrikken met een beveiligingscamera? Dan kun je deze het beste op ooghoogte ophangen. In deze situatie moet je je wel bedenken dat de beveiligingscamera zo een makkelijk doelwit van vandalisme wordt.

Wij adviseren een hoogte tussen de 2 en 2.5 meter, waardoor het beeld wel alles kan registreren en deze het gezicht van personen kan registreren. Ook wanneer personen hoofddeksels dragen kan is nog steeds het gezicht zichtbaar.

Beelden gemaakt met een IP-camera kunnen, indien gewenst, overal worden bekeken met een internetverbinding. Je kunt er ook voor kiezen om de beelden alleen binnen binnen het lokale netwerk te bekijken en niet open te stellen voor het internet, met behulp van restricties. Het is mogelijk om beelden gemaakt met een IP-camera overal te bekijken met behulp van een applicatie op je mobiele telefoon of tablet.

Nee, dit mag niet zonder de toestemming van de buren. Iedereen mag alleen zijn eigen erf en objecten filmen (mits duidelijk aangekondigd). Het is wel toegestaan om een klein deel van de openbare weg te filmen als de auto op de oprit staat. Zolang je de privacy van je buren niet aantast (door bijvoorbeeld veel overlast te veroorzaken). Is het niet te voorkomen dat je een deel van de openbare weg, het huis van de buren of hun tuin in beeld komt? Dan moet de inbreuk op de privacy zo klein mogelijk zijn en moet je de buren toestemming vragen.

Je moet in deze situatie kunnen bewijzen dat er sprake is van inbreuk op uw privacy. Het beste is om dit met de buren te bespreken. Indien de buren niet willen meewerken, kun je dit het beste met een wijkagen overleggen (indien mogelijk). Hoewel deze geen bevoegdheid heeft (zonder bevel) kan deze u wel helpen om met de buren tot overeenstemming te komen.

Mocht dit geen uitkomst bieden, schrijf dan een formele brief aan de buren en geef hierin een redelijk termijn de camera te draaien of te verwijderen. Mocht dit niet baten kunt je een tip sturen naar de autoriteit persoonsgegevens. Dit zou kunnen leiden tot een onderzoek/interventie. Helaas leidt niet elke tip tot een onderzoek of interventie. De laatste stap is om naar de rechter te gaan.

Mocht dit geen uitkomst bieden, schrijf dan een formele brief aan uw buren en geef hierin een redelijk termijn de camera te draaien of te verwijderen. Mocht dit niet baten kunt u een tip sturen naar de autoriteit persoonsgegevens. Dit zou kunnen leiden tot een onderzoek/interventie. Helaas leidt niet elke tip tot een onderzoek of interventie. Als laatste stap vraagt u de rechter om een oordeel te vellen.

Je hebt besloten om ter beveiliging van je huis videocamera te plaatsen. Je vraagt je echter af hoe je de privacy van de mensen die je filmt kunt waarborgen. Video cameratoezicht kan het gerechtvaardigde belang dienen van de bescherming van je woning en eigendommen, hierdoor het toegestaan om een camera op te hangen ter beveiliging. In dit geval mag je je eigen tuin, erf en een deel van de openbare weg (indien hier eigendommen staan) bewaken. Echter is het niet toegestaan om een videocamera te richten op een (deel van het) terrein van de buren, indien hier geen toestemming voor gegeven is.

Een winkelier mag bewakingscamera’s plaatsen om zijn goederen, klanten en personeel te beschermen. Het is echter niet toegestaan om deze in pashokjes of toiletten te plaatsen. Ook moet duidelijk zijn dat er cameratoezicht aanwezig is bij een bezoek aan uw winkel door middel van stickers of borden. Indien dit niet aangegeven is, dan is dit strafbaar.

Indien er een incident heeft plaatsgevonden en je hebt hier beeldopnames van, dan kun je de beelden inleveren bij de politie. De politie neemt bij de aangifte de beelden in beslag en vraagt de Officier van Justitie of deze bekeken mogen worden.  Geeft de Officier van Justitie geen toestemming, dan worden de beelden nietig verklaard.

Een IP camera maakt gebruik van het ‘Internet Protocol’, dit is een netwerkprotocol waarmee computers op een netwerk met elkaar kunnen communiceren, zoals op het internet. Door de internetverbinding is het mogelijk om overal ter wereld de camerabeelden van je IP camera live te volgen. Door middel van een UTP kabel kan de IP camera vervolgens verbinding maken met het internet, indien deze wordt gekoppeld aan een router of NVR recorder. Ook kunnen de camerabeelden door middel van draadloze verbinding (Wi-Fi) worden verzonden.

De veiligste optie voor de opslag is de camera recorder, oftewel een DVR recorder. Dit zijn speciale recorders die kunnen worden gebruikt voor het opslaan van beelden van de IP camera. Zo kun je de beelden terugkijken.

Telefoon

+31 (10) 208 8677