Alarmsysteem voor huis en MKB

Het uitvoeren van een snelle check is belangrijk voor een goed onderhouden alarmsysteem

Om er zeker van te zijn dat uw beveiligingssysteem goed werkt is het van belang om uw videosysteem te onderhouden. Door het uitvoeren van een snelle check up weet u of alle apparaten goed met elkaar communiceren. Terwijl het bedieningspaneel en een bewakingsdienst toezicht houden op uw beveiligingssysteem, dient u uw camerabeveiligingssysteem maandelijks te inspecteren.

Hier is onze snelle check die u kunt uitvoeren op uw beveiligingssysteem om te zien of alles naar behoren werkt:

De basis van een goed beveiligingssysteem

Voordat u het systeem controleert en of het systeem goed werkt is het van belang om het fundament van uw beveiliging te controleren. U kijkt eerst naar de deur- en raamsloten. Vallen de deuren goed is het slot en zijn de sloten van de ramen goed gemonteerd? Of zijn er tekenen van (inbraak)schade, waardoor de sloten op de deuren en ramen niet moet goed sluiten? Ook is het van belang om te beoordelen of de deur- en raamkozijnen bestand tegen schokken en stoten van buitenaf.

Wanneer u de raam- en deurkozijnen controleert kijkt u of de sensoren waar u gebruik van maakt nog goed werken. De batterijen zouden bijvoorbeeld aan vervanging toe zijn. In dit geval kan u de batterijen verwisselen en deze weer opladen. Na het wisselen test u de sensoren of deze het weer doen. Zorg er ook voor dat de sensoren nog goed zijn bevestigd. Deze zijn namelijk vaak met zelfklevend tape bevestigd en kunnen hun lijmkracht verliezen en van uw kozijnen afvallen. 

Test het bedieningspaneel

Het bedieningspaneel is de plek waar alles samenkomt en wordt meestal het "brein" van het beveiligingssysteem genoemd. Deze hub is verantwoordelijk voor de communicatie met alle apparaten die u heeft geïnstalleerd, zoals brand- en rookmelders, bewegingssensoren en deur- en raamsensoren. In dit geval ontvangt het bedieningspaneel een signaal van uw apparaten en activeert het alarm om u op de hoogte te stellen van een beveiligingsinbreuk.

Om uw bedieningspaneel te controleren kunt u gebruik maken van een zelf diagnose test. De meeste (moderne) bedieningspanelen hebben een zelf diagnose test die de status van elk apparaat controleert en u waarschuwt als er problemen zijn. Om een zelf diagnose test uit te voeren dient u de gebruiksaanwijzing te volgen. Wanneer u zo’n test uitvoert houd er dan rekening mee dat u uw bewakingsdienst op de hoogte stelt van uw test om een valse alarmreactie te voorkomen.

Als u problemen met uw beveiligingssysteem ontdekt, neem dan onmiddellijk contact op met een technicus om het probleem aan te pakken. Naast het testen van het bedieningspaneel moet u ook de buitenkant van het bedieningspaneel inspecteren. Zorg ervoor dat de draden niet los zitten en dat er geen tekenen van schade zijn.

Inspecteer de beveiligingscamera's

Beveiligingscamera's zijn een integraal onderdeel van een beveiligingssysteem. Als ze niet goed werken, is uw huis of bedrijfspand kwetsbaarder voor inbraken. Het eerste wat u moet doen, is bepalen welk type beveiligingscamera u gebruikt.
Gebruikt u analoge cameras? Analoge camera's vertrouwen meestal op coaxiale kabels om het analoge signaal naar een digitale videorecorder te sturen die het voor de opname naar digitaal omzet. 

Gebruikt u digitale camera’s? Deze camera’s genereren digitale signalen en gebruiken UTP-kabels (Unshielded Twisted Pair).  Controleer de toestand van de kabels op uw CCTV-camera's. Controleer of ze goed zijn aangesloten en of er geen zichtbare slijtage aanwezig is.

Ook kunt u een systeem hebben die met een Wi-Fi verbinding een signaal naar de videorecorder te stuurt. Als u camera's gebruikt en deze zijn aangesloten via Wi-Fi, zorg er dan voor dat het signaal sterk genoeg is, zodat ze een stabiele verbinding hebben. Sommige installaties maken gebruik een Wi-Fi repeater om het signaal verder te versterken en het risico op storingen in de verbinding te verminderen. 

Jaarlijkse inspectie uitvoeren

Wanneer u zelf uw beveiligingsinstallatie controleert kunnen er op den duur toch problemen ontstaan. Daarom raden wij u dan ook aan om een jaarlijkse inspectie uit te laten voeren door een gespecialiseerd bedrijf. Het laten inspecteren van uw beveiligingssysteem door een gekwalificeerde technicus helpt kostbare reparaties in de toekomst te voorkomen. Uw systeem wordt zo up-to-date gehouden zodat er niet ernstigs kan misgaan. Het is mogelijk dat een dergelijke inspectie wordt vergoed door uw verzekering. 

Offerte

Interesse in onze producten? Vraag hier een vrijblijvende offerte aan.